Při přípravě kapra bez kostí z připravených porcí nejprve seřízněte z každé porce žebra. Z vnitřní strany kapra si žebra nařízněte, pak porci otočte kůží navrch a nůž držte na plocho, přitlačte na něj tak, že prohnutá žebra přimáčknete na podložku a teprve pak táhněte nůž stále ve vodorovné poloze po žebrech. Tak naprosto nejlépe žebra z každé porce odstraníte. Nejlépe je postup vyříznutí žeberních kostí vidět na přiloženém videu. V případě ocasní části kapra seřezávejte tenkým nožem svalovinu z páteře shora ke spodní části.
Nyní už v porcích kapra jsou jenom tenké kůstky a ty nelze z masa nikterak vytáhnout. Jsou poskládány ve hřbetní části a za břišním otvorem v celém trupu kapra. Jakoby zázrakem kosti zmizí, když je hustými řezy vedenými těsně nad kůži prořežete a tím zkrátíte na kousky 2 – 3 milimetry dlouhé, či spíše krátké. Takové kostičky pak už při konzumaci v ústech nerozeznáte a snadno bez rizika polknete. V žaludku se během několika minut rozpustí.
Ideální je použít ostrý nůž s vyšším rovným ostřím. Při prořezávání veďte řez šikmo ne kolmo k podložce. Kolmý řez tlačí na kosti a ty pak deformují svalovinu. Šikmý je snadno přeřízne. Takto „zbavíte“ kostí i obávanou ocasní část kapříka. Prořezané porce drží pohromadě kůže, ale při pečení či jiné tepelné úpravě se svalovina spojí a dílčí porce drží pohromadě.
Porce kapra bez kostí vždy pečte v pánvi nejprve stranou s masem. Až když se svalovina speče, porce otočte a pečte stranu s kůží. Ta se totiž v horku stočí a kroutí a tak by vám porci zcela poničila.
Kapra očistíme, nařežeme na podkovy a vložíme do pekáče předem vymazaného máslem. Kapra lehce posypeme celým kmínem, opepříme, osolíme a zaprášíme sladkou paprikou.
Přidáme zbytek na plátky nakrájeného másla. Možno dochutit kořením na ryby. Nakrájíme cibuli na kolečka a naklademe na rybu. Česnek rozmáčkneme, nasekáme nadrobno a přidáme do pekáče.
Kapra lehce podlijeme vodou a dáme do trouby. Pečeme asi 20 – 30 minut při teplotě 150 °C.
Kapra upečeného na másle servírujeme jako hlavní chod. Jako přílohu podáváme čerstvý chléb nebo brambory.
Ingredience:
1 kscibule; 1 lžícesměs koření na ryby; 1 balíčekmletý černý pepř; 100 g máslo; 2 kgkapr; 1 lžička mletá sladká paprika; 1 šálek vody; 1 balíček celý kmín
Kapra poklaďte máslem a pečte asi 30 minut dozlatova. Během pečení přelévejte máslovou šťávou. Můžete podlít trochou vody, ale většinou to není nutné, ryba pustí šťávy dost. Podávejte s petrželovými bramborami přelitými vypečenou šťávou a s klínky citronu.
Ingredience
4 filety z kapra; 1 lžička celého kmínu; 2 lžičky mleté sladké papriky; sůl; 1 cibule, nakrájená na kolečka; 3 lžíce másla;vařené drobné brambory, přepůlené a promíchané s petrželkou a máslem a klínky citronu k podávání
Hranolky obalte ve směsi hladké mouky, papriky a škrobové moučky. Smažte v rozpáleném oleji. Usmažené hranolky necháme okapat v sítu a podáváme. Je vhodné doplnit pokrm o omáčkou, například kysanou smetanou s křenem.
Ingredience:
10 g sůl; paprika – sladká; česnek; mletý kmín; zázvor – mletý; 30 g sojová omáčka; 50 g hladká mouka; 30 g škrobová moučka; 200 ml olej; 600 g rybí file z kapra
Kapří hlavy omyjeme, vyndáme žábry a ve velkém kastrolu se studenou vodou pomalu přivedeme k varu, pěnu sbíráme. Vaříme pozvolna cca hodinu. Pak hlavy vyjmeme a vývar přecedíme přes velmi jemné síto.
Kořenovou zeleninu nakrájíme na drobné stejně velké kostičky, v dalším kastrole rozpustíme máslo a zeleninu lehce osmahneme, zalijeme rybím vývarem. Osolíme, opepříme, přidáme špetičku květu.
Obereme kapří hlavy a maso přidáme do vývaru se zeleninou.
Připravíme si světlou máslovou jíšku, kterou nalijeme do polévky, provaříme, ev. dochutíme.
Mlíčí opláchneme v cedníku studenou vodou, nakrájíme na menší kousky a ve zvláštním kastrolku povaříme doměkka, scedíme a vložíme do polévky / vývar z mlíčí nepoužíváme/.
Jikry v dalším kastrolku povaříme, scedíme. Odbereme si trochu polévky do hrníčku, vložíme jikry,důkladně rozšleháme a vlijeme zpět do polévky.
Polévku podáváme s osmaženými kostičkami rohlíku sypanou petrželkou.
Očištěné porce kapra osolíme, vložíme do kastrolu a zalejeme pivem. Přidáme oloupanou celou cibuli, koření a máslo utřené s moukou.
Vaříme mírným varem asi 15 minut. Uvařenou rybu opatrně vyjmeme děravou naběračkou, urovnáme na mísu a procedíme na ni omáčku.
Tip: Můžeme hojně posypat jemně nasekanými bylinkami – pažitkou, libečkem nebo koprem.
Ingredience
4 porce kapra
sůl
500 ml světlého piva
1 cibule
hřebíček
bobkový list
pepř
50 g másla
30 g hladké mouky
Očištěného kapra naporcujeme, jednotlivé porce osolíme, pokapeme cistronovou šťávou a necháme je 30 minut v chladu odležet.
Plátky slaniny opečeme na pánvi na oleji. Vložíme na ně porce kapra, přidáme najemno nakrájenou cibuli, koření, zalijeme pivem a dusíme doměkka.
Měkkého kapra vyjmeme a uchováme v teple. Šťávu zahustíme nastrouhaným perníkem, povaříme a prolisujeme.
Podle potřeby dochutíme a zjemníme máslem. Jednotlivé porce ryby posypeme oloupanými, opraženými mandlemi nakrájenými na nudličky a přelejeme omáčkou.
Tip: do omáčky můžeme na závěr přidat propláchnuté rozinky.
Ingredience
800 g kapra
1 lžíce citronové šťávy
sůl
3 lžíce oleje
40 g slaniny
1 cibule
1 bobkový list
3 kuličky černého pepře
500 ml světlého piva
60 g perníku na strouhání
20 g másla
30 g mandlí
Rybu nakrájíme na širší porce, osolíme, pokapeme citronem a necháme krátce odležet. Pak do rybí kůže uděláme několik zářezů, do nichž vložíme dílky slaniny.
Rybu rozložíme do olejem vymaštěného pekáče, posypeme trochou kmínu a grilovacího koření, pokapeme olejem a dáme do rozehřáté trouby. Lehce osmahneme, mírně podlijeme horkou vodou a pečem asi půl hodiny, až maso zezlátne a slanina se opeče.
Nakonec posypeme jemně nasekanou petrželkou a podáváme s opečenými brambory, tatarskou omáčkou a rajčatovým salátem. Opečené brambory připravíme tak, že je oloupeme, omyjeme, nakrájíme na silnější kolečka, propláchneme,osušíme a asi 10 minut smažíme ve vyšší vrstvě oleje,až jsou nazlátlé. Pak je necháme okapat, osolíme a podáváme.
Ingredience
1/2 kapra
12 silnějších plátků anglické slaniny
sůl
citronová šťáva
drcený kmín
grilovací koření
olej
petrželka.
Kořenovou zeleninu, celé mrkve, cibuli a koření povaříme ve slané vodě. Očištěného a vykuchaného kapra nakrájíme na porce a kůži přelijeme vařícím octem. Pak zalijeme vývarem ze zeleniny a asi 10 minut vaříme.
Sejmeme z ohně a necháme ve vývaru dojít. Měkké rybí maso vyjmeme z vývaru, rozložíme na pekáček a necháme vychladnout. Želatinu namočíme na 15 minut do studené vody, rozmícháme a vlijeme do nemastného vařícího vývaru. Mícháme a ochladíme.
Chladnoucím a tuhnoucím aspikem, přelijeme rybu, kterou jsme ozdobili plátky mrkve, citronem, petrželkou apod. Zbylým aspikem rybu obložíme.
Ingredience
1 kapr
3 lžíce kořenové zeleniny
3 mrkve
1 cibule
3/4 l vody
5 lžic 8% octa
1 bobkový list
po 5 zrnkách pepře a nového koření
1/2 lžičky tymiánu
sůl
Aspik:
1/4 l procezeného zeleninového vývaru
1/4 l vody
3 lžíce (50 g) želatiny
Kapra osolíme, obalíme v hladké mouce, smícháme s paprikou a opečeme na pánvi na oleji. Po opečení vyjmeme. Na stejném oleji se podusí nakrájená cibule, papriky a citron.
Pak přidáme rajčata, česnek, bobkové listy, nové koření, tymián. Osolíme a dusíme do měkka.
Porce kapra se kladou do pekáčku a zasype se podušenou hmotou. Potom dáme do trouby prohřát.
Petr Novotný: „Petra Janů pojmenovala tohle nádherné jídlo po svém manželovi Michalu Zelenkovi, což je nejenom manžel a manažer, ale taky vášnivý rybář. Jeho teorie, že malinké rybičky se mají hodit do mouky živé a že se obalí samy, mi dodnes vrtá hlavou, protože Petra přísahá, že on to tak opravdu dělá.”
Ingredience
8 větších nebo 12 menších porcí kapra
1/2 pytlíčku sladké papriky
2 větší cibule
3 zelené papriky
1 citron na kolečka
1/2 kg rajčat
8 stroužků česneku
4 bobkové listy
6 kuliček nového koření
tymián
sůl